Kripto Paralar ve Bitcoin

0
922

      Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz gündemden düşmeyen, birçok kişinin büyük paralar kazandığı, çevremizden duyduğumuz birçok kişinin de ciddi paralar kaybettiği kripto paralardan bahsetmek istiyorum bu yazımda.

         Bazı ülkeler bu paraların güvenli olmadığından bahsedip yasaklamalar getirirken bazı ülkelerde ise düğünlerde takı olarak hediye edilmektedir. Birçok ekonomist geleceğin artık bu paralarla şekilleneceğini söylese de aslında kimse tam olarak ne olacağını bilmiyor diyebiliriz, yaşayıp göreceğiz.

      Para, Devletçe bastırılan ve ülke içinde ödeme aracı olarak kullanılan, üzerinde saymaca değeri yazılı, kâğıt ya da metal nesne olarak tanımlanmaktadır fakat zaman içinde paranın tanımını da sanırım değişecek. Tıpkı bunlar gibi yeni bir para sistemi türedi ki onun adına dijital paralar deniliyor. Son zamanlarda adını sıkça zikrettiğimiz Bitcoin gibi dijital paraların arkasında devletler olmadığı gibi yazılı kâğıt ya da nesne olarak da temin etmeniz mümkün değildir. İşte bu kripto paralar ve özellikle ilk olarak 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından çıkarılan Bitcoin, bir dönem çok hızlı yükselişi ile herkesin kısa zamanda zengin olma hayalini süsleyen bir sistem olduğunu bilmeyenimiz çok azdır.

     Kripto paralar karşısında yerli, yabancı büyük iş adamları ve siyaset erbapları gelecekteki paraların dijital çağın bir gereği olarak dijitalleşme yolunda gittiğini, bu konunun ciddiye alınması ve hazırlıklı olunması gerektiğini dile getirmektedirler.

       Kafalardaki en büyük şüphe paranın saklanma yöntemi olduğu ve arkasında bir devletin ya da devletlerin olmayışı güvenliği düşük olduğu kaygısını yatırımcıya düşündürmeden geçirmiyor. Şöyle ki, ABD’nin en büyük ikinci bankası olan Bank of Amerika, kurumsal bir ortamda kripto para saklama sistemi için ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO)’ya patent başvurusunda bulundu. Bu konuyu ne kadar ciddiye aldıklarını bize göstermektedir.

      Kripto paralar aslında parasal değeri olan satırlarca koda dönüştürülmüş elektrik akımına benzeyen dijital bir para birimidir. Bu paraların kontrolünü sağlayan bir merkez olmadığı için de hükumetlerin bu para birimleri üzerinde kontrolleri yoktur.

      Devletler uygun şartlarda yetkilerinde olduğu için enflasyonu tetiklemesine rağmen dilediği kadar para basabilir fakat birçok dijital parada durum bundan farklı gelişir. Dijital paraların kurgusu zaman içinde daha az üretilmek üzere tasarlanmıştır. Bu sayede bir piyasa değeri oluşturması amaçlanır.

        Bitcoin alınacak şirketin iyi araştırılması gereklidir. Şirket hakkındaki farklı yorumları farklı mecralardan araştırmanız gereklidir. İlk çıktığı dönemlerde masraf ve komisyon olmamasına rağmen aracı şirketlerin girmesi ile komisyon ve masraf konularının da mutlaka araştırılması gereklidir. Yatırım yapacağınız platformda üyelik işlemlerinden sonra mutlaka 2FA özelliğini devreye sokmanız çift aşamalı güvenlik örneği hesabımızın hacklenip paranızın çalınma riskini en aza indirecektir. 2FA için ya SMS desteği ya da Google’ın uygulaması olan Authenticator’ı kullanabilirsiniz. Google’in bahsettiğimiz uygulaması her girişte size özel ikinci bir şifre oluşturduğu için hesabınızın daha korunaklı hale geliyor.

       Türkiye’de Bitcoin alıp satılabilecek birçok kripto para borsası bulunuyor. Dikkat etmeniz gereken konu bu borsanın 24 Saatlik hacmi ve yine bahsetmekte fayda görüyorum ki borsanın aldığı komisyon ücretidir.

        Kripto para borsalarının herhangi birine üye olunup Türkiye’deki herhangi bir bankadan bu borsa hesabınıza para aktararak Bitcoin alabilirsiniz veya satabilirsiniz.

        İlerleyen dönemlerde büyük global bankaların da bu paralara büyük destekler verdiğini birçok devletin kabul ettiğini gördüğümüz zaman daha kolay kullanılabilen ve güvenli oluşuyla bir fırsata dönüşebileceği aslında hiç şaşırılacak bir konu olmayacaktır.

             Hayırlı ve bol kazançlı günler dilerim.